Lubicie makarony? Jednym z ulubionych dań moich chłopców jest makaronowa Lasagne. Jakby tylko mogli jedliby ją codziennie, tak jak pomidorówkę :) Zapewne każdy z Was ma swój najlepszy przepis na Lasagne, jednak ja chciałabym się z Wami podzielić moim.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi09ExAMXa9LDfxCFdOqsg-w524ikGQ_Lwu0dlQP5PUqZjblZ0vbNuWu_aZll7Z6PhJEz1tMra7QbELbd4J-ojPqn9CSbK_-jZTUvqzqwX9GcBHuvIm_-r-Eih7sj7rtefIuGpMk0RYyWo/s400/11912908_859759707410925_26594775_n.jpg)
Składniki:
* Makaron Lasagne - my robimy na pełnoziarnistym
* 500 gram mięsa wieprzowego mielonego
* Pomidor
* Passata
* 1 Ząbek czosnku
* 1 Cebula
* Papryka słodka i ostra
* Świeża bazylia
Beszamel:
* Masło
* Mąka
* Mleko
Sposób przygotowania:
Cebulkę podsmażamy razem z czosnkiem na oleju i dodajemy pokrojony w kostkę pomidor. Następnie dodajemy mięso mielone. Gdy mięso jest usmażone razem z wcześniejszymi składnikami to dodajemy passatę oraz pokrojoną świeżą bazylię.
Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy beszamel.
Sposób przygotowania beszamelu: Rozpuszczamy masełko na patelni, następnie dodajemy mąkę i zalewamy mlekiem. Na małym ogniu mleko będzie się zbrylać. Solimy. Kiedy mleko jest gęsto leiste to beszamel jest już gotowy.
W garnuszku na ogniu zagrzewamy wodę, jednak staramy się jej nie zagotować. Wkładamy plastry makaronu. Gotowe są wtedy, gdy stają się lekko ugotowane, czyli lekko się zginają.
Na wylany beszamel w naczyniu żaroodpornym kładziemy na spód pierwszą warstwę makaronu. Zalewamy go mięsem w sosie i kładziemy warstwę makaronu. Tak powtarzamy czynność, aż skończy nam się mięso. Na koniec na ostatnią warstwę makaronu lejemy drugą porcję beszamelu.
Zamknięcie naczynie zapiekamy 35 minut w 170 stopniach.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz