Staram się, aby co niedzielę w naszym domu było pyszne ciasto.
Przepis na jabłecznik czytelniczki Pani Jolanty zrobił furorę. Zaś w każde święta na stole gości domowy mojej roboty makowiec. Na koniec ogromną frajdę dzieciom sprawia dekoracja ciast tych ciast.
Jeżeli macie ochotę zrobić któreś z nich zostawiam Wam przepisy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7x8hMhO4xYOzxQ9SlIe2ldt_nNJIxVVsQl3GZ9e4ZyQiF_fiIsaf0Kn2ChcfOurpeTqBlyPVbU2PZJpUI0inM06TxZ9e3Fq1Nn3TvpJrNko9VEkSMvYdR5JEKfeWbCDZRKEHnfy4tGKk/s640/10149571_803559759697587_724758538_o.jpg)
Jabłecznik według przepisu czytelniczki:
Składniki:
Ciasto:
* 2 Szklanki Mąki
* 1/2 Szklanki Oleju
* 6 Jaj
* 3/4 Szklanki Cukru
* 1,5 Łyżeczki Proszku Do Pieczenia
* Cynamon lub przyprawa do jabłecznika
Sposób Przygotowania:
Białka ubijamy z cukrem, po kolei dodajemy żółtka, olej, proszek do pieczenia oraz mąkę przesianą przez sitko. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę i do pieca na 20 minut w temperaturze 175 stopni. Jabłka przesmaż na patelni z przyprawą do jabłecznika. Nakładamy mus jabłkowy (pamiętamy o odsączeniu ich) i zakrywamy resztą ciasta. Pieczemy w 175 stopniach 25 minut.
Jabłka około 9 sztuk ucieramy na tarce na najgrubszych oczkach. Następnie przesmażamy je na patelni dodając cukier, przyprawę do szarlotki oraz odrobinę cynamonu. Sprawdzamy smak jabłek.
Makowiec według mojego przepisu:
Składniki:
* Mąka 500g
* Mleko 2% 200ml
* Drożdże 40g
* Cukier 100g
* Masło 60g
* 4 Żółtka
* Masa makowa kupiona lub swoja
* Lukier do Ciast
* Skórka Kandyzowana
* Mak Niebieski
* Orzechy
Sposób Przygotowania:
Drożdże rozkrusz , rozetrzyj z łyżką cukru i podgrzanym mlekiem, dodaj łyżkę mąki, odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z resztą cukru, dodaj do rozczynu razem z mąką, zagnieć ciasto, wlej przestudzone stopione masło i ponownie wyrób i zostaw do wyrośnięcia. Ciasto podziel na dwie równe części i każdą rozwałkuj. Rozsmaruj połowę masy na jednej połowie ciasta, zwiń struclę w rulon, owiń papierem do pieczenia i ułóż w formie keksowej na 30 minut do wyrośnięcia. Powtórz czynność z drugim ciastem. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Na koniec dekorujemy ciasta według uznania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZ-jnQNVrp7GPcAwNjyE7tsXcnVQLo9U9tTAAlx4ihy14_VATFJ93thFU7ORQLpOkfcXrudH8u_4_JN-TyrTN4HJCNNMAJeLgHtv0LwlZHkt_q_TqVeLHpO9lXxH7rNPzNhpsWiTxYHHI/s640/1596408_803562239697339_1543374337_o.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzyp2ye05wYdV_AdG2h1tnSWmofI1_4DSXBRQEFQaZifMCM8t3HDbxp1T7M5FSHFeU7yqtFb_hzEl8_Gx7BYoEbQ8Iud6WcUOib-_G_y4gcnf5bMvZ9e2-XnXFswMYGCrXT38AGqJLjTk/s640/1612929_803556506364579_1834005854_o.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPrPuT2InbeZjhh-kmtoC9_fIP5S4ddCFSe_ropg4cAcREMwf6dHCfQ41zEqzGT0rUuV-nYMcgjG1WVYjDWeyo8irnYAaERtFI_VnB6x-46QjP7Afw4vepLq5L1qNS77PT9lenAu-wvRo/s640/11068249_803566786363551_1000546610_o.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTFOhCX444FPdJ5DGAQdbNWStlimpwgi1UZdNEj6W2uZZ3A1HLR6wJxyDQoBRIJD7GKFIlMbsrnPDILah8XpINP-oipmqHiAsw7W57dyShzPFGpsD80LeIG6ADoE55z-PmF2kEBV1-nwE/s640/11072775_803556953031201_887804999_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCd9Ndqaltos8YAZoAQSBN8t7veRkOGKNU1W2XfFidSj_vDHoSdnAOEz3hVIfMHB-UtYK0tHbZsn-t6x9C2l0vsS6M0f-5mtijRFZCn2mn9jRIpygJy_k3uKvUK_QTjcjK7Qp-MLvDjTE/s640/11103562_803555589698004_2110926566_o.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXyHyp08lEpVhZzZZ3Z3MLf8NX8uBIIRZ9h5wd-1C68mndbZX2e-Dsk5G0V2saHJZjVze74jCj2ysPBnDmKPHu1WD7Okt98wi77iU6JFclXFcKHRRknpzlCbBgm_Ys7GuVCjOONVeJ29g/s640/11129638_803555573031339_689586104_o.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgX2rcS2Z4mCQgHAnXM9Q5q4nbuHH7i8QzhMU-fpHQLN_m2duZsLCRkcgbc3MTTPb7ypBvY3vgpKW07bIi1bZt688SI4FWSi9oZlf31oIMZokWoASyILxU549t80rCaC4fCqwRmtveJJTY/s640/11136324_803565383030358_2007362659_o.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz